Als ik me hou aan 20 gram netto koolhydraten per dag, waarom kan ik dan niet soms een snee volkorenbrood eten die 20 gram netto koolhydraten bevat?

Er zijn verschillende soorten koolhydraten, door voor 1 boterham te kiezen kom je tekort aan de andere soorten vezels. In een latere fase, als je bijna op je streefgewicht bent en langzaam meer koolhydraten kunt gaan eten, dan kun je af en toe wel een snee volkorenbrood eten.

 

Mag ik alcohol drinken nu ik in de fase Gewichtsverlies zit?

Je lichaam verbrandt alcohol als er alcohol aanwezig is. En als er alcohol verbrand wordt voor je energievoorziening dan wordt er geen vet verbrand. Hierdoor wordt het afvallen vertraagd. Omdat alcohol niet wordt opgeslagen in je spieren als glycogeen, gaat je lichaam zodra de alcohol op is weer over op de vetverbranding. Als het niet te veel effect heeft op de mate waarin je afvalt kun je dus af en toe wel een glas wijn drinken. Je moet wel uit de Startfase zijn en je moet de netto koolhydraten meetellen (een glas droge witte wijn bevat gemiddeld 1 gram koolhydraten). Een borrel zoals jenever, wodka of gin kan ook, maar mix het niet met koolhydraat bevattende sappen of frisdrank. Met een light frisdrank, gezoet met zoetstoffen, kun je wel mixen natuurlijk. Val je plotseling niet meer af als je weer alcoholische dranken bent gaan gebruiken? Stop er dan weer mee.

 

Ik viel goed af in de Startfase en ook in de eerste maanden van Fase 2, maar nu wil de weegschaal maar niet minder aangeven. Hoe doorbreek ik dit?

Voor je hier een probleem van maakt, ga eerst een bij jezelf na hoe je je voelt? Voel je je beter, zit je kleding losser? Het kan zijn dat je lichaam wel verandert zonder dat je dit op de weegschaal ziet. Gaat het afvallen naar jouw mening te langzaam, dan kan je een paar aanpassingen proberen:

  • Verlaag het gehalte aan koolhydraten per dag met 5 of 10 gram
  • Kies voor wat vettere producten en neem wat minder eiwitrijke producten
  • Lees nog eens goed alle etiketten en kijk of je geen ‘verborgen’ koolhydraten gebruikt
  • Ga meer bewegen
  • Drink minimaal 8 glazen water per dag
  • Gebruik minder kaas en noten

Wanneer moet ik overstappen van Fase 2 naar Fase 3?

Als je nog 2 tot 4 kilo van je streefgewicht af zit, kun je overstappen naar Fase 3, de Bijna op gewicht fase. Je gaat nu het aantal producten dat je kunt eten verder uitbreiden en je zult ontdekken wat je kunt eten zonder weer aan te komen. In Fase 3 voer je je netto koolhydraten elke week met 10 gram per dag op. Zolang je heel langzaam blijft afvallen kun je nu ook gaan genieten van volkoren graanproducten, zetmeelrijke groenten en meer verschillende vruchten. Maar let op: krijg je de neiging tot overeten of val je niet meer af, stop dan met de laatst toegevoegde producten.